Geocaching

A geocaching szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, játék, mely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti a modern technikát (GPS, Internet) a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel.

A geocaching 2000. május 3-án indult, ekkor rejtette el Dave Ulmer az első ládát az Amerikai Egyesült Államokban, miután május elsején a GPS rendszerből eltávolították a szelektív zavarást. Maga a játék mintegy 150 éves múltra tekint vissza, ekkor még csak a földrajzilag nevezetes pontokról szóló írásbeli közlésekre hagyatkoztak a játékosok. A geocaching ettől az alapjátéktól a GPS eszköz intenzív használatában különbözik, ugyanis az elrejtett ládát a nyilvánosságra hozott földrajzi koordinátái alapján GPS eszközzel lehet a legkönnyebben megközelíteni. A GPS eszköz azonban nem feltétlenül szükséges a játékhoz, hagyományos térképpel is lehet eredményesen játszani. Érdemes megemlíteni, hogy a GPS eszköz használata egyúttal nem jelenti a láda automatikus és könnyű megtalálását, mivel egyrészt a szabadidős GPS készülékek helymeghatározási pontossága 10 méter nagyságrendű, másrészt a láda elhelyezője és a további játékosok igyekszenek a ládát elrejteni.

A játékot ma már a világ számos országában művelik. Magyarországon 2001. június 24-én helyezték el az első ládát; számuk 2011. július 2-án elérte a 3000-et.

Játékszabályok és gyakran ismételt kérdések:

http://www.geocaching.hu/documents.geo?id=faq

Nincs GPS eszközöd? Használd okostelefonod! A szükséges appot le tudod tölteni a google play áruházban, az alábbi képre kattintva:

Figyelem! Az applikáció használatához regisztráció szükséges a Geocaching honlapján!

Ha Iphone készüléked van akkor nem kell letölteni alkalmazást, csak szimplán be kell jelentkezni a Geocaching honlapján fiókodba, és az alábbi linkre kattintva tudsz is ládát keresni!

http://gc.ladanyi.com/

A Bringaréna területén jelen pillanatban ezek a ládák találhatóak, amiket meg lehet találni:

1.) Láda:

Szélesség N 47° 12,284′
Hosszúság E 17° 55,816′

Magasság: 500 m
Megye/ország: Veszprém

WAP: A láda egy mohos fatuskó alatt, az erdőben található!

A 15 x 10 x 5 cm méretű ládát egy mohos, öreg fadarab alatt találod, pár mohos kis szikla között. Kérjük, vigyázz rá és jól rejtsd vissza!

Ne felejtsd! Ha megtaláltad a ládát, vedd ki a kincset, de vigyél magaddal egy másikat, amit visszaraksz!

További infó a ládával kapcsolatban:

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=768